Hyöty ja ilo irti julkisista tietovarannoista!
Tänä päivänä on helppoa ja näppärää ladata älypuhelimeen tai tabletille sovelluksia, ”appseja”, jotka hyödyttävät arkea tai toimivat viihdykkeenä. Omalla kohdallani sovellukset ovat helpottaneet julkisilla liikennevälineillä liikkumista, lisänneet ymmärrystä erinäisistä asioista tai puhtaasti vain hauskuuttaneet eloani. Kiitos kuuluu aktiivisille kehittäjille, jotka ovat luoneet sovelluksensa hyödyntäen eri tietoaineistoja. On huomionarvoista, että yhä useampi sovelluksista pohjautuu avoimena datana saatavilla olevaan tietoon.
Joka päivä kaupunkien virastoissa tuotetaan tai kerätään valtavia määriä dataa. Datat toimivat raaka-aineena kaupunkien palvelutuotannon taustalla tai niitä syntyy palvelutuotannon yhteydessä tai seurauksena. Dataan pohjautuen kaupungit tuottavat niin sosiaali- ja terveys- kuin opetustoimen palvelujakin sekä huolehtivat infrastruktuurista, vain muutamia mainitakseni.
On selvää, että avattavaa dataa riittää – nyt on näkyvissä vasta jäävuoren huippu.
Valtaosa tästä kaupunkilaisten verovaroilla tuotetusta datasta on julkista ja kaupunkilaisilla on oikeus saada ne käyttöönsä. Pääkaupunkiseudun kaupungit tekivätkin vuonna 2010 rohkean, uraauurtavan päätöksen lähteä avaamaan julkisia tietovarantojaan avoimena datana. Näköpiirissä häämötti realistiset unelmat läpinäkyvämmästä yhteiskunnasta, hallinnon tehostumisesta sekä uudenlaisesta liiketoiminnasta ja työpaikoista. Vaikka asiat yhteiskunnassamme ovatkin pääsääntöisesti hyvin, aina on parantamisen varaa niin palvelutuotannossa kuin kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksissakin.
Tietovarantojen avaaminen avoimena datana on kaupunkien työntekijöille täysin uusi toimintamalli. Kaupunginhallitusten linjausten myötä toimintamalli jalkautuu vähitellen pääkaupunkiseudun kaupungin jokaiseen toimintayksikköön. Työsarkaa riittää, mutta yhdessä tehden tämä toimintakulttuurin muutos on tehtävissä. Työyhteisöissä tämä edellyttää ennen kaikkea avaamisen hyötyjen ja lisäarvon sisäistämistä, mutta myös työkaluja, ohjausta ja riittäviä resursseja. Avaamiseen liittyy myös paljon pelkoja. Pelot on tärkeä perata auki ja eliminoida riskit esim. tietosuojaa koskien.
Osa kaupungin työntekijöistä on kuluneen parin vuoden aikana esimerkillisesti jo omaksunut tiedon avaamisen osaksi omaa työtään. Osa työstää parhaillaan ensimmäisiä data-avauksiaan. Osalla ei ole vielä ensikosketusta asiaan. Sen aika on viimeistään nyt.
Tarkkaa käsitystä kaupunkien tietovarannoista ei taida olla kenellekään – ei kaupungilla itsellään, saati sitten kaupunkilaisella. Mutta on selvää, että avattavaa dataa riittää – nyt on näkyvissä vasta jäävuoren huippu. Lähitulevaisuudessa näkymä tietovarantoihin tulee parantumaan huomattavasti muun muassa IT-kokonaisarkkitehtuurityön myötä. Tästä hyötyvät kaikki.
Tavoitteena on saada verovaroin tuotetut julkiset tietovarannot maksimaaliseen hyötykäyttöön – tarkoittaa se sitten kokonaisvaltaisempaa tiedolla johtamista, parempaa palvelutuotantoa, aktiivisempaa vuorovaikutusta ja osallistumista, datajournalismia, tutkimus- ja kehittämistoimintaa tai liiketoimintaa!
Avattujen ja avattavien datojen monipuolinen hyödyntäminen tuokoon meille lisää hyötyä ja iloa!
Visioin tiedon avaamisen olevan tämän vuosikymmen loppupuolella itsestäänselvyys. New Yorkin kaupunki on jo tehnyt rohkean linjauksen ja aikoo avata kaikki julkiset datansa seuraavan viiden vuoden aikana. Meille ei ole tällaista määräaikaa asetettu. Visiossa tietoaineistot ovat kuin virtaavia jokia, joista julkiset tiedot ovat avoimien rajapintojen kautta helposti saatavilla ja hyödynnettävissä sekä tarvittaessa yhdisteltävissä muihin datavirtoihin.
Nyt tiedon avauksissa siirrytään pisaroista puroihin, joista ajan myötä kasvaa jokia, järviä ja valtameriä. Mitä suurempi massa on, sitä heterogeenisempi, hedelmällisempi ja elinkelpoisempi ekosysteemi on – näin uskon datojenkin osalta olevan. Itseäni kiehtoisi penkoa, analysoida ja havainnollista jo avattuja tai avattavia tietoaineistoja. Tämä edellyttää toki tiettyjä taitoja, joita aion tässä elinikäisen oppimisprosessin ohessa omaksua ja hyödyntää. Matka kohti datojen valtamerta ja monimuotoista ekosysteemiä jatkukoon – avattujen ja avattavien datojen monipuolinen hyödyntäminen tuokoon meille lisää hyötyä ja iloa!