HRI:n sovellusäänestyksen voittaja oli viikonlopun urakka
Helsinki ennen ja nyt -sovelluksen kuvat paljastavat, että jo sata vuotta sitten Mannerheimintietä kolistelivat raitiovaunut. Kauppa kävi kauppakeskus Forumin edeltäjässäkin: kaksikerroksisen rakennuksen kivijalassa mainostettiin viinejä, punsseja ja olutta.
18.3.2021 HRI-palvelu täytti 10 vuotta, ja syntymäpäivien kunniaksi avautui äänestys mielenkiintoisimmasta HRI:n kautta avattua dataa hyödyntävästä sovelluksesta. Voittajaksi nousi Helsinki ennen ja nyt, jossa pääsee vertailemaan valokuvia 100 vuoden takaisen Helsingin ja nykytilanteen välillä.
”Voitto oli yllätys. Olin jo unohtanut kokonaan, että tämä verkkosivu oli olemassa”, voittajapalvelun rakentaja Juuso Lehtinen nauraa.
Omaa ohjelmistoyritystä pyörittävä Lehtinen ei muistanut edes äänestää itseään. Tulos oli kuitenkin selvä. Helsinki ennen ja nyt keräsi 14,1 prosenttia runsaasta 300 annetusta äänestä.
Torstaina idea, sunnuntaina valmista
Palvelu syntyi aikanaan pikavauhdilla, kun Helsingin kaupunginmuseo julkaisi keväällä 2014 kaikkiaan 906 valokuvaaja Signe Branderin (1869–1942) Helsinki-kuvaa avoimena datana kaikkien käyttöön. Juuso Lehtisen ystävä pohti Facebook-keskustelussa datajulkaisua seuranneena torstaipäivänä, että jonkun pitäisi tehdä sovellus, joka vertailisi kuvia Google Street View’n nykynäkymiin Helsingistä.
”En ollut koskaan kuullut Signe Branderista, kun menin katsomaan kuvia”, Lehtinen kertoo. Kiintoisat vanhat katunäkymät inspiroivat kuitenkin historiasta kiinnostunutta Lehtistä niin paljon, ettei koodausintoa voinut pidätellä.
Yli 900 kuvan joukosta Lehtinen valikoi edustavan joukon palvelussa julkaistaviksi. Työtä helpotti se, että Branderin kuviin oli merkattu kuvauspaikkojen katuosoitteet. Ne eivät kuitenkaan aina täsmänneet nykyosoitteisiin. Apu löytyi HRI-palvelusta. Samainen Helsingin kartta vuodelta 1909 päätyi myös verkkopalvelun taustakartaksi. Siitä selvisivät niin katujen silloiset nimet kuin talojen numerot. ”Pientä salapoliisityötä siinä kyllä oli”, Lehtinen muistelee.
Torstaina alkanut projekti oli kuitenkin valmis jo sunnuntai-iltana. ”Siltä se vähän näyttääkin”, Juuso Lehtinen hymähtää. Pieni viimeistelemättömyys on helppo antaa avoimen datan projekteissa anteeksi, varsinkin kun perusidea on rautaa.
Aivan puun takaa ei tieto yleisöäänestyksen voitosta tullut, sillä pian julkaisunsa jälkeen vuonna 2014 Lehtisen sivusto koki todellisen kävijäryntäyksen. ”Suosio kyllä yllätti silloin. Tein vain tällaisen hauskan jutun, mutta se lähtikin leviämään kovasti. Sivusto oli esillä monessa paikassa netissä ja Hesarikin teki jutun palvelusta. Ymmärsin vasta silloin, miten tunnettuja Signe Branderin kuvat olivat.”
Seuraavaksi kartta olympiavuoden huvielämästä
Historialliset kuvat ja vanhat kartat ovat aina olleet HRI:n ladatuinta aineistoa. Kaupunkihistoriaa paljon penkoneelle Lehtiselle tämä ei ole yllätys. Kotikulmien historia on kiinnostavaa. ”Helsinki ennen ja nyt -sivuston kävijät haluavat aina ensimmäisenä nähdä, miltä oma kotikatu on näyttänyt 100 vuotta sitten”, kertoo Lehtinen.
Vuosien varrella Juuso Lehtisen avoimia datavarantoja hyödyntäviä hengentuotteita on ehtinyt käyttää yksi jos toinenkin suomalainen. HRI:n sovellusgalleriasta löytyy toinenkin Lehtisen koodaustyön tulos, yleisöäänestyksen voittajan sisarsovellus Helsinki ennen, jossa voi tutkia historiallisia Helsinki-kuvia kartalla 1800-luvulta aina 1960-luvulle. Juuso Lehtisen karttalehtinen.fi -sivustolla sovelluksia on paljon lisää, kuntia kartalle sijoittavasta Karttapelistä aina roiseja paikannimiä kartoittavaan sovellukseen.
Tervetuloa juhlistamaan Helsinki Region Infosharen kymmenvuotista taivalta juhlawebinaarin torstaina 11.11.2021 klo 13.00-16.30. Juuso Lehtinen on yksi webinaarin puhujista.
Webinaari on maksuton, kaikille avoin ja kansainvälistä puhujaa lukuun ottamatta suomenkielinen. Kutsua saa jakaa vapaasti.
Oma suosikkisovellus on kuitenkin selvä: ”Kyllä se on tämä Helsinki ennen ja nyt. Tuli niin hyvä mieli, kun ihmiset tykkäsivät siitä.”
HRI:n ja muiden datakatalogien kautta löytyvät avoimet datalähteet ovatkin ohjelmistoalalla työskentelevälle Lehtiselle vähän sama kuin antaisi kasan legopalikoita viisivuotiaalle.
”Paljon tulee mietittyä, että mitähän yllättävää näistä aineksista voisi rakentaa”, pohtii Lehtinen ja harmittelee, kun niin moni hyvä idea odottaa vielä toteuttamista.
Koronan takia HRI:n varsinainen syntymäpäiväjuhlinta siirtyi keväältä syksyyn. Juuso Lehtinen onkin yksi 11.11.2021 järjestettävän 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin puhujista. Siihen mennessä olisi tarkoitus saada vuosia takataskussa ollut projekti valmiiksi. Työn alla oleva karttapalvelu kertoo, millaista oli olympiavuoden 1952 huvielämä Helsingissä. Avointa dataa aiheesta löytyi muun muassa Helsingin kaupunginarkistosta.
”Heillä oli digitoitu lista kaupungin kaikista anniskeluravintoloista osoitteineen. Hotelli- ja ravintolamuseo taas on julkaissut historiallisia valokuvia ja ruokalistoja ravintoloista”, Lehtinen paljastaa.