HRI Paikkatietomarkkinoilla 2018

HRI osallistui marraskuun alussa toista kertaa peräkkäin Paikkatietomarkkinoille näytteilleasettajana. HRI:n osastolla kävijät saivat tietoa pääkaupunkiseudun avoimesta datasta, esittivät datatoiveita sekä saivat mukaansa HRI:n painotuoreita kangaskasseja. Lisäksi Helsingin paikkatietoasiantuntija Outi Hermans piti HRI:sta ja pääkaupunkiseudun avoimesta datasta puolen tunnin tietoiskun.

Valokuva Outi Hermansista esiintymässä yleisön edessä.
Helsingin paikkatietoasiantuntija Outi Hermans esitteli HRI:n toimintaa ja pääkaupunkiseudun avoimia paikkatietoaineistoja 5.-6.11.2018 pidetyillä Paikkatietomarkkinoilla.

Datan avoimuus, tuttua ja uutta

Valokuva Outi Hermansista, Hami Kekkosesta, Riku Ojasta ja Tanja Lahdesta HRI:n osastolla.
Outi Hermans, Hami Kekkonen, Riku Oja ja Tanja Lahti esittelivät osastolla vieraileville pääkaupunkiseudun avoimia paikkatietoaineistoja.

Oli ilahduttavaa kuulla ihmisten kanssa keskustellessa, että avoin data ja HRI ovat jo monille tuttua ja arkipäivää. Erityisesti ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat kuulostivat hyödyntävän eri tahojen avaamia aineistoja niin pienissä kurssitöissään kuin graduissaankin. Datan avoimuus tuntui olevan heille jo itsestäänselvyys – monet heistä kiittelivät laajaa datatarjontaa ja toimivia paikkatietorajapintoja.

Tekemistä tietoisuuden levittämisessä tosin on yhä: osastollamme vieraili myös sellaisia Helsingin kaupungin työntekijöitä, jotka eivät olleet koskaan kuulleetkaan HRI:sta. Pääsimme myös pitkästä aikaa perustelemaan avoimen datan perusajatusta ja hyötyjä, kun eräs henkilö pohti, että eikö ole aivan hullua jakaa tietoa ilmaiseksi, kun siitä voisi saada rahaa.

HRI-palvelu ja pääkaupunkiseudun avoin data kiinnostivat myös Paikkatietomarkkinoiden kansainvälisiä vierailijoita. Tansanialaisten mukaan lähti iso kasa HRI:n alkutaipaleella tehtyjä englanninkielisiä julkaisuja.

Datatoiveita

Osastomme seinällä oli tuore pääkaupunkiseudun ilmakuva, johon tarrasimme post-it-lapuille poimintoja jo avatuista aineistoista ja toivoimme käyttäjien esittävän niiden lisäksi omia datatoiveitaan.

Valokuva datatoiveista ilmakuva taustallaan.
Pääkaupunkiseudulta on avattu jo rutkasti paikkatietoa. Esimerkkejä avatuista datoista on merkitty karttaan vihreillä lapuilla. Niiden lisäksi toivotaan mm. reaaliaikaista liikennemäärätietoa sekä liikenteen häiriötietoja.

Erityisesti kaupunkipyörät-lappu herätti mielenkiintoa – mitä data pitää sisällään? Kaupunkipyöristä on nyt saatavilla pyöräasemien täyttöasteet. Useampi vierailija toivoi niiden lisäksi tietoa myös pyörillä ajetuista reiteistä. Siihen liittyy vielä tietosuoja-asioita, mutta datan avaaminen on selvityksessä. Samaan haasteeseen oli törmätty Maanmittauslaitoksessa Sports Tracker -datan käytön yhteydessä. Kaupungeille tällaisten datojen avaamisesta voisi olla hyötyä esim. suosituimpien väylien kunnossapidon ja kehittämisen priorisointien kannalta.

Useampi vierailija kyseli dataa liikennemääristä. Jotain on jo avattukin, mutta tarvetta olisi vielä tarkemmalle, mieluusti reaaliaikaiselle datalle koko pääkaupunkiseudun laajuudelta. Karttayhtiö HEREn edustaja poikkesi kertomaan, että he tutkivat kaupungin avoimen osoiterajapinnan käyttöä reitinoptimointipalveluissaan.

Myös liikenneonnettomuuksista toivottiin tarkempia tietoja, kuten päivämäärää ja kellonaikaa. Tilastokeskuksen avoimena datana julkaisemassa tieliikenneonnettomuusdatassa tiedot ovat tarkemmalla tasolla kuin Helsingin kaupungin avaamassa datassa. Lisäksi kävijät toivoivat dataa mm. Helsingin linnoituksesta, katujen aurauksen tiekohtaisista ennusteista sekä säätiedoista ja -ennusteista. Selvitämme näiden toiveiden avaamista kaupungeissa.

Kiitos kaikille osastollamme vierailleille! Oli mukava tavata ja jutella teidän kanssanne!