HRI 10 vuotta -juhlawebinaari: ”Datatalous toimii globaalien datajättien ehdoilla”

Sitran reilu datatalous -ohjelma on vastavoima datajättien harvainvallalle, kertoo ohjelman vetäjä Kristo Lehtonen.

Avoimet datavarannot ovat tulevaisuuden datatalouden käyttövoima – mutta kehitys ei ole lähtenyt lentoon sillä vauhdilla kuin 10 vuotta sitten toivottiin.

”Joka tapauksessa avoimen datan markkina Euroopassa kasvaa. Mahdollisuudet ovat erittäin suuria”, kertoo Kristo Lehtonen, Sitran reilu datatalous -ohjelman johtaja.

Datatalous on talouden kasvava osa-alue, jossa liiketoiminta perustuu digitaalisen tiedon hyödyntämiseen ja käyttöön. HRI:n perustamisen aikaan kymmenisen vuotta sitten digitalisaation ennustettiin kasvattavan työn tuottavuutta huimasti. Tuottavuus ei kuitenkin ole kasvanut odotettuun tahtiin edes erilaisten digibarometrien kärkisijoilla keikkuvassa Suomessa.

Lehtonen vertaa tilannetta sähkövoiman keksimiseen. Nyt seinäkatkaisijasta – tai älypuhelimen näytöltä – syttyvä valaisin on kiinteä osa arkeamme, mutta taustalla on ollut paljon työtä, liittyen sähköverkon pelisääntöihin, -rajapintoihin, standardointeihin ja markkinavoiman sääntelyyn. Sähkötekniikan keksinnöt sysäsivät tuottavuuden kasvuun vasta pitkällä viiveellä, kun yritykset oppivat hyödyntämään uusia mahdollisuuksia liiketoiminnassaan.

Datataloudessa ollaan nyt samanlaisessa tilanteessa kuin sähkötekniikassa 100 vuotta sitten. Digitalisaatio on edennyt, mutta sen hedelmiä poimivat vasta harvat. Alan nopeimpia oppijoita ovat olleet kansainväliset digijätit, kuten Facebook tai Google, joiden liiketoiminta perustuu tehokkaaseen tietojen keräämiseen käyttäjistä ja tietojen myymiseen mainostajille. Datatalouden pelikenttä ei ole kuitenkaan reilu.

”Tällä hetkellä digijättien intressit ovat ylipainottuneet, ja vastaavasti yksilön ja yhteiskunnan intressit alipainottuneet”, Kristo Lehtonen toteaa.

Sitran Reilu datatalous -ohjelman tavoitteena on maailma, jossa yksi digijätti ei dominoi, vaan pelisäännöt sovitaan yhdessä. Yksilöiden pitää saada oma data hallintaansa. Sääntelyäkin tarvitaan, jotta pienemmätkin yritykset pääsevät mukaan kehitykseen.

”Yrityksille tämä on valtava mahdollisuus parantaa laatua, asiakaspalvelua, kehittää uusia tuotteita ja tehostaa omaa toimintaansa.”

Valokuva Kristo Lehtosesta esiintymässä tapahtumassa.
”Tätä teknologiatalouden murrosta, jota digitalisaatio, data ja tekoäly edustavat, voi verrata sähkövoiman keksimiseen”, toteaa Kristo Lehtonen 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin puheenvuorossaan.

10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin tallenne

HRI järjesti 11.11.2021 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin palvelun ensimmäisen vuosikymmenen kunniaksi.

Webinaarin videotallenne katsottavissa HRI:n YouTube-kanavalla ja Helsinki-kanavalla.

Palaa seminaarin tunnelmiin:

0:00 Tervetuloa: Hami Kekkonen, HRI:n projektipäällikkö

Historia
02:32 Suomen ensimmäisen avoimen datan palvelun ensiaskeleet: Ville Meloni, Helsingin kaupunki, Ari Jaakola, Helsingin kaupunki, Petri Kola, Yleisradio

Nykyhetki: 10 vuotta avointa kaupunkidataa
Mielenkiintoisin sovellus -äänestyksen voittajat
29:25 Helsinki ennen ja nyt: Juuso Lehtinen, Ohjelma-Lehtinen Oy
36:05 HExcelligent-blogi: Heidi Enho, Corellia Helsinki
44:40 Kartasto: Pasi Salenius, Fresh Bits

54:10 Datajournalismi: Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat
1:04:00 Avoin data korkeakouluissa: Elias Willberg, Helsingin yliopisto
1:13:55 Avoin data paikkatietoalan yrityksessä: Sanna Jokela, Gispo Oy
1:25:20 Datatalous: Kristo Lehtonen, Sitra
1:40:25 Kaupunki on datan aarrearkku – aarteita tulee jakaa: Mikko Rusama, Helsingin kaupunki

Tulevaisuus: Kohti yhä avoimempia kaupunkeja
1:53:10 Avoimen datan direktiivi: Olli-Pekka Rissanen, Valtiovarainministeriö
2:09:10 HRI:n seuraavat 10 vuotta -paneelikeskustelu: Tanja Lahti, Valtiovarainministeriö, Tomas Lehtinen, Helsingin kaupunki, Minna Joensuu, Espoon kaupunki, Vesa Kokkonen, Vantaan kaupunki
2:33:20 Keynote: Making London a smarter City: Theo Blackwell, Greater London Authority