Helsingin digitaalinen malli täydentyy energiatiedolla
Ympäristösuunnittelija Petteri Huuska avaa tietokoneelleen Google Maps -tyylisen virtuaalimaiseman. Helsingin rakennukset näkyvät helikopterin perspektiivistä, ja kolmiulotteisessa kuvassa voi liikkua hiirtä vetämällä kuten muissakin vastaavissa karttaohjelmissa. Tämä on kuitenkin täysin ainutlaatuinen maisema. Kyseessä on runsas vuosi sitten julkistetun Helsingin kaupunkitietomallin uusin toiminto Energia- ja ilmastoatlas, joka laajentaa digitaalista mallia nimensä mukaisesti energian suuntaan.
Ilmaisesta palvelusta näkee esimerkiksi jokaiseen Helsingin kattoon kohdistuvan aurinkoenergian määrän ja myös arkisempia tietoja muun muassa nykyisestä sähkönkulutuksesta. Jos klikkaa presidentinlinnaa, saa tietää rakennuksen kuluttavan 53 kilowattituntia käyttäjäsähköä vuodessa per neliömetri. Tietolaatikon data on tosin vain laskennallista, joten se ei paljasta presidentin henkilökohtaista sähkönkäyttöä, mutta Huuska kertoo atlaksen täydentyvän jatkuvasti. Esimerkiksi tämän vuoden aikana pyritään saamaan mukaan maalämpöpotentiaaliin liittyviä tietoja, jolloin atlaksesta voi nähdä oman talon alla piilevän energian mahdollisuuksia.
Hyödynnä miten haluat
Tuossa tuli jo ensimmäinen tiedon hyödyntämisen idea. Kun tiedetään auringon ja maan tarjoaman energian määrä ja samaan aikaan tiedetään perinteisten energiamuotojen kulutushistoria, talon remonttia voidaan suunnitella aivan uudella ymmärryksen tasolla. Kannattaako asentaa paneeleja katolle, porata lämpökaivoa pihalle, vai kenties yhdistää molempia?
Huuska ei silti edes yritä määritellä, miten uutta atlasta voi käyttää. Tieto on avointa, joten Huuskan ei tarvitsekaan tietää, mitä päättäjät, kansalaiset ja yrittäjät keksivät datan perusteella tehdä. Atlas tarjoaa kaikille tasapuolisesti visuaalisen työkalun, jolla voi tulevaisuudessa pyöritellä digitaalista mallia vaikka koko kaupungin energiavirtauksista. Mallista voi nähdä, missä energiaa tuhlaantuu liikaa, missä energiaa olisi tarjolla ja missä ehkä kannattaisi ryhtyä konkreettisiin lapiohommiin.
Taivas on kattona
Yksityisten rakennusten suhteen Huuskan työryhmä etenee varovaisesti tietosuojan määrittämissä rajoissa, mutta kaupungin omien rakennusten dataa voidaan päivittää paljon nopeammin ja tehokkaammin. Merkittävä avaus tällä saralla ovat atlaksessa esitetyt kaupungin vuokra-asuntoyhtiön Heka Oy:n todelliset energiakulutustiedot. – Silloin on vain taivas kattona, Huuska sanoo monessakin mielessä osuvasti.
Esimerkiksi Merihaan vanhoista kerrostaloista on kerätty yksityisten taloyhtiöiden suostumuksella erityisen paljon tietoa, joten mallin avulla voidaan jo nyt esittää tyypillisten energiatehokkuustoimien laskennallisia kustannuksia. Kalasataman uudisrakennusten älykkäämpi kiinteistöteknologia taas mahdollistaa jopa reaaliaikaisen energiatiedon jakamisen, mikäli taloyhtiöt haluavat tietoa tarjota.
Huuskan visiota ei tarvitse pohtia teoreettisesti, sillä jokainen voi tutustua atlakseen välittömästi osoitteessa https://kartta.hel.fi/3d/atlas. Data on todellakin avointa, joten sen äärellä voi kysyä, mitä juuri minä voisin tiedolla tehdä. Syvempää tietojen yhdistelyä haluavat käyttäjät saavat atlaksen lähtötiedot itselleen nyt HRI:n kautta.
Teksti ja kuvat: Juhapekka Tukiainen. Uutinen on alun perin julkaistu Helsingin kaupungin verkkosivuilla.