Eurooppa haltuun! HRI esittelemässä ja etsimässä avoimen datan uusia tuulia
Brysseli
Lokakuussa Tanja Lahti vieraili Brysselissä kahteen otteeseen. Week of Regions and Cities -tapahtumassa 12.10. Tanja esitteli Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla tehtävää avoimen datan työtä ja osallistui paneelikeskusteluun.
Seuraavalla viikolla järjestetyssä EU:n Alueiden komitean järjestämässä EuroPCom 2016 -tapahtumassa 20.10. HRI pääsi jälleen hyvin esille sekä Tanjan pitämän lyhyen esityksen että paneelikeskustelun muodossa. Molemmissa sessiossa HRI:sta heräsi paljon kysymyksiä. Kysyjiä kiinnosti muun muassa, miten data-avauksia priorisoidaan, miten huolehditaan yksityisyydensuojasta, millaista liiketoimintaa avoimen datan päälle on syntynyt ja miten yhteisöä kannustetaan datojen hyödyntämiseen. Jälkimmäisestä tapahtumasta on luettavissa myös EU:n komission Internal Communications Managerin Tony Lockettin, kirjoittama blogikirjoitus.
Lontoo
Lokakuun lopussa oli puolestaan aika käydä tutustumassa, miten britit, meidän vinkkelistä todelliset avoimen datan edelläkävijät, ovat edenneet ja mitä uutta avoimen datan kentällä on viritteillä. HRI:n Tanja Lahdella ja Hami Kekkosella oli mahdollisuus päästä sukeltamaan pariksi päiväksi Lontoossa toimivan Open Data Instituten (ODI) oppeihin.
ODI on avoimeen dataan keskittyvä yritys, joka edistää datan avaamista ja hyödyntämistä mm. valistaen ja kouluttaen avoimen datan asioista. ODI tekee yhteistyötä julkisten toimijoiden kanssa datan avaamiseen liittyvissä kysymyksissä ja on perustanut Accelerator-toiminnan avoimeen dataan pohjautuvan liiketoiminnan ja innovaatioiden kiihdyttämiseksi. ODI myös kouluttaa vuosittain tuhansia henkilöitä avoimen datan aiheista mm. Train the Trainer -ohjelmassa, jossa tarkoituksena on kehittää uusia avoimen datan kouluttajia. ODI on kehittänyt Open Data Skills Frameworkin avoimen datan kentän eri ammatillisista osaamisalueista, jotka on jaettu neljään kategoriaan: Explorer, Practitioner, Strategist ja Pioneer.
Yhtenä ODI:n tavoitteena on päästä avoimen datan osalta siihen pisteeseen, että ihmiset haluavat tutkia ja hyödyntää avoimen datan mahdollisuuksia sen sijaan, että avoimen datan kanssa toimitaan vain, koska niin on määrätty ja ohjeistettu – ”from what people have to do to what people want to explore”.
Tanjalla ja Hamilla oli siis mahtava tilaisuus tutustua ODI:n toimintaan ja tarjontaan. Ensimmäinen päivistä oli nimeltään Pre-Summit Training Day eli nimensä mukaisesti koulutuspäivä, jonka ohjelma oli koottu Open Data Skills Frameworkin pohjalta. Koulutuksen sisältö vaikutti alkujaan oikein kiinnostavalta ja lupaavalta, mutta sessioiden anti vaihteli lopun viimein aika paljon.
Open Data Instituten koulutuspäivä
Koulutuspäivän Practitioner-sessiot olivat meille tuttua asiaa. Vedämme HRI:n omia koulutuksia samoilla linjoilla – sinänsä oli hyvä todeta, että avoimen datan peruskoulutus on muuallakin hyvin samantapaista kuin meillä. Perustyökaluista koulutuksessa nousi esiin datan siivoamisytökalu Open Refine, johon meidänkin kannattaisi tutustua ja ottaa käyttöön.
Pioneer-sessioissa puolestaan tutustuttiin muun muassa ns. Kolb´s Learning Cycle -malliin. Tämä malli auttaa hahmottamaan oppimisprosessia ja erilaisia oppimisen malleja, mistä voi olla hyötyä organisaatioissa tapahtuvaan avoimen datan prosessin omaksumiseen ja toimintakulttuurin muutokseen.
Yksi mielenkiintoinen sessio, johon kollegamme Matti Saastamoinen Tampereelta osallistui, oli The self(less) publisher: What can game theory teach us about open data strategy?, jossa korostettiin avoimen datan strategian tärkeyttä jokaiselle dataa käsittelevälle organisaatiolle. Ilman strategiaa organisaatio voi kompastua moniin sudenkuoppiin, kuten poukkoiluun tai jumiutumiseen – työajasta palaa yllättävän paljon aikaa datan siistimiseen ja korjaamiseen. Datasta saa eniten arvoa, kun organisaatio asettaa selkeän vision datan hyödyntämiselle, määrittää datan arvon sekä luo tavoitteet strategian toimeenpanolle.
Yhdessä Practitioner-sessiossa tutustuttiin pelinomaisesti mielenkiintoiseen, uuteen maailmanlaajuiseen Blockchain-ilmiöön. Tähän on syytä tutustua paremmin, sillä sen mahdollisuuksista, uhista ja ylipäätään vaikutuksista tiedetään vielä varsin vähän.
Lisäksi opimme pitämään parempia hissipuheita avoimesta datasta sekä tutustuimme web of dataan. Hauskana yksityiskohtana pääsimme pelaamaan avoin data -teemaista Datopolis-lautapeliä, jossa välillä yhteistyötäkin tehden avataan datasettejä uusien sovellusten pohjaksi. Suomalaiset pääsivät vihdoin voittamaan britit avoimen datan saralla.
ODI Summit
Tiistaipäivä kului kokonaisuudessaan ODI Summit ja ODI Awards -tilaisuuksissa. ODI Summitin ohjelmaan sisältyi runsaasti rinnakkaisia sessioita sekä paneeleja. Esityksissä ja paneeleissa käsiteltiin muun muassa datojen harmonisoinnin, linkitetyn datan, datainfrastuktuurin ja rajapintojen standardisoinnin merkitystä. Keskustelut olivat ihan hyviä, mutta mitään suurempia uusia oivalluksia ei niiden pohjalta syntynyt.
ODI Summitin jälkeen vuorossa oli ODI Awards -palkintojenjakotilaisuus. ODI palkitsi nyt kolmatta kertaa avoimuuden saralla menestyneitä ihmisiä ja tahoja seuraavissa kategorioissa: business, publishing, innovation, social impact, individual champion ja Women in Data. Palkitut tahot on listattu ja kuvattu tässä artikkelissa.
Todettakoon, että myös HRI:n toimesta tehtiin ehdotuksia palkittaviksi tahoiksi, mutta nämä ehdotukset eivät valitettavasti edenneet palkittavien joukkoon. Kilpailussa tuntuivat olevan vahvoilla ns. ODI-verkostoon kuuluvat ODI Node -tahot. HRI:ssa on käyty jonkin verran keskustelua siitä, olisiko meidänkin hyvä kuulua ko. verkostoon ja toisiko se toimintaamme lisäarvoa.
Lontoo on aina yhtä ihana kaupunki, jonne haluaisi palata pian uudelleen. Lennon myöhästymisenkin vuoksi meillä oli aika vähän vapaa-aikaa. Yhtenä iltana ehdimme kuitenkin katsomaan huikean hienon Les miserables -musikaalin sekä ihastelemaan iltakävelyllä muun muassa Thamesia ja Big Beniä iltavalaistuksessaan.
Kirjoittajat: Tanja Lahti ja Hami Kekkonen