Avoimen datan suurtapahtuma Helsingissä

Open Knowledge Festivalin logo.
Open Knowledge Festival 17.–22.9.2012 on maailman suurin avoimen tiedon tapahtuma.

Viikon mittainen Open Knowledge Festival 17.–22.9.2012 on maailman suurin avoimen tiedon tapahtuma. Paikalle saapuu satoja tiedon, päätöksenteon ja tutkimuksen avoimuuden edistäjiä ympäri maailmaa. Ohjelmassa on työpajoja, luentoja, hackathon-ohjelmointisessiota sekä verkkovälitteisiä tapahtumia. Päivälippuja (50 e) ja viikkolippuja (120 e) voi ostaa verkosta.

Helsingissä järjestettävä Open Knowledge Festival on ikkuna avoimen tiedon hankkeisiin ympäri maailmaa. Tapahtuman 13 aihealuetta käsittelevät muun muassa avointa dataa, avointa demokratiaa, datajournalismia ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

Helsinki Region Infoshare ja CitySDK-hankkeita isännöivä Forum Virium Helsinki on yksi tapahtuman pääkumppaneista. Projektipäällikkö Hanna Niemi-Hugaerts vastaa Open Cities -aihealueen ohjelmasta. Mitkä ovat järjestäjän vinkit avoimen kaupunkidatan hyödyntämisestä kiinnostuneille?

”Keskiviikon 19.9. keynote -puheenvuoroja kannattaa käydä kuuntelemassa, samoin torstain keskusteluja”, Hanna Niemi-Hugaerts vinkkaa.

Hans Rosling.
OK Festivalin tähtipuhuja Hans Roslingin TED-luentoa datan visualisoinnista on katsottu yli neljä miljoonaa kertaa. Sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle nostettu ruotsalaisprofessori kyseenalaistaa luennoillaan pinttyneitä käsityksiämme maailmasta tilastodatan avulla.

Keskiviikon keynote-puhujista Edward Andersson Maailmanpankista pohtii, miten informaatioteknologian avulla osallistetaan ihmisiä ja rakennetaan tulevaisuuden kaupunkia. Phil Ashlock taas on ollut luomassa muun muassa San Franciscossa ja Washingtonissa käytettävää avointa Open311-alustaa, jolla kaupunkilaiset voivat raportoida vaikkapa katujen kunnosta tai julkisten palvelujen toimivuudesta.

Suomestakin löytyy koko joukko esimerkkejä siitä, miten asukkaat voivat yhdessä rakentaa avointa kaupunkia. Pääkaupunkiseudun kehuttu joukkoliikenteen reittiopas avoimine rajapintoineen onkin tärkeässä osassa Open Cities -joukkoliikennesessioissa.

”Kansainvälisissä hankkeissa olen huomannut, että Suomi ja Helsingin seutu nähdään avoimuuden edelläkävijänä. Laaja-alaisen avoimuuden saavuttamiseksi on toki paljon tehtävää”, Niemi-Hugaerts kertoo.

Kun OK Festival lauantaina 22.9. päättyy, tunnetaan reittiopas, suomalalaislähtöinen ravintolapäivä ja uusi kansalaisaloitelaki nykyistä paremmin ympäri maailmaa.