Datajournalismi


Avoin data edistää demokratiaa

Helsingin Sanomat perusti datajournalismi-ryhmän auttamaan toimituksia numerodatan hyödyntämisessä.

Helsingin Sanomat kuuluu datajournalismin edelläkävijöihin Suomessa. Parhaiten Helsingin Sanomat on saanut dataa käyttöönsä nimenomaan HRI:n kautta, kertoo lehdessä datajournalismista vastaava tuottaja Esa Mäkinen. Hän kehuu HRI:n palvelua helppokäyttöiseksi ja maailman mittakaavassakin erityisen onnistuneeksi kokonaisuudeksi.

Mäkisen mukaan avoin data auttaa toimittajia toteuttamaan aiempaa paremmin ja mielenkiintoisemmin perustehtäväänsä eli tekemään uusia tulkintoja maailmasta ja vaikuttamaan asioihin. Ymmärrys hyödyttää sekä kansalaisia että viranomaisia.

”Data on valtaa, ja sen jakaminen edistää demokratiaa”, Mäkinen sanoo.

Hesari on käyttänyt HRI:n julkaisemista aineistoista esimerkiksi tietoa liikenneonnettomuuksista ja yritysten yhteisöveroista sekä aluejakokarttoja. Liikenneonnettomuustiedoista on koostettu kartta, joka näyttää, missä autot törmäävät eniten jalankulkijoihin. Sillä voi vaikuttaa muun muassa ihmisten käyttäytymiseen ja liikennesuunnitteluun.

Helsingin Sanomat perusti kaksihenkisen datajournalismi-ryhmänsä kesällä 2012. Ryhmään kuuluu Esa Mäkisen lisäksi koodaaja-graafikko Jarmo Lundgren. He auttavat muita toimituksia julkisen datan hyödyntämisessä.

Helsingin Sanomat on myös järjestänyt kuusi HS Open -työpajaa, joiden osallistujat ovat suunnitelleet erilaisia sovelluksia ja visualisointeja avointa dataa hyödyntäen.

Työpajat ovat täyttyneet nopeasti toimittajista, graafikoista ja koodareista. Viimeisimmästä on jo vuosi aikaa. Vieläkö tapahtumaa järjestetään?

”Olemme haistelleet mielenkiintoista datakokonaisuutta sitä varten. Jos sellainen löytyy, voi olla, että HS Open tulee taas syksyllä”, Mäkinen lupailee.
http://blogit.hs.fi/hsnext/

Datajournalismi.fi

Suomalainen datajournalismin verkosto tarjoilee sivuillaan muun muassa oppimateriaaleja matkalla datajournalistiksi. Tarjolla esimerkiksi Excel-taitoja ja oppia Google-datatyökalujen käyttöön.
http://datajournalismi.fi

Datajournalistin käsikirja

Talkootyönä tehty 240-sivuinen datajournalistin käsikirja sisältää esimerkkejä BBC:n, Washington Postin, Helsingin Sanomien, Guardianin ja monien muiden tiedotusvälineiden datajournalistisista jutuista ja visualisoinneista ja kertoo, miten ne ovat syntyneet.
www.datajournalismhandbook.org

Teoksen tekstit on lisensoitu HRI-nimeä -lisenssillä. Teoksen uudelleenkäytön yhteydessä pitää mainita sekä tekstin kirjoittaja (Petja Partanen tai Terhi Upola) että rahoittaja (Helsinki Region Infoshare -palvelu). 

Datajournalismi

Datajournalismi on toimittajan työtä, jossa uutisia tuotetaan laajoja tietoaineistoja yhdistelemällä, analysoimalla ja visualisoimalla. Lähdeaineistona käytetään avoimesti verkossa saatavilla olevaa dataa tai julkisuuslakiin pohjautuvien tietopyyntöjen avulla saatua viranomaistietoa.

Data on valtaa, ja sen jakaminen edistää demokratiaa”

datajournalismhandbook2.psd