Ratkaisu sisäilman laadun mittaamiseen voitti Future City Challenge -kilpailun

Heads’nTails-ratkaisu sisäilman laadun mittaamiseen voitti Future City Challenge -kilpailun – Helsinki palkitsi DigiaSense-sovelluksen ympäristödatan keräämiseen.

IBM, Digita ja Etteplan järjestivät yhdessä kuuden kaupungin kanssa Future City Challenge -kilpailun, jonka tavoitteena oli suunnitella uusia innovatiivisia ratkaisuja ja sovelluksia kaupunkilaisten arkipäivää helpottamaan hyödyntäen IoT-teknologiaa. Kilpailu oli suunnattu yrityksille, startupeille ja opiskelijoille, joita kiinnostaa kaupunkihaasteiden ratkaiseminen.

Future City Challenge voittajatiimi Heads’nTails.

Kilpailussa mukana olleet kaupungit olivat Helsinki, Espoo, Vantaa, Oulu, Jyväskylä ja Tampere. Jokainen kaupunki esitteli useita tosielämän haasteita joukkueille ratkottavaksi. Kaikista kilpailutöistä viimeiselle kierrokselle valittiin mukaan kolme parasta yritystä. Voittajaksi Helsingin kaupungintalolla 14.2. järjestetyssä tapahtumassa valittiin Heads’nTailsratkaisu, joka tarjoaa ratkaisua kaikille kaupungeille ajankohtaiseen koulujen sisäilmaongelman hallintaan. Elinkeinojohtajien muodostaman raadin yksimieliseen päätökseen vaikutti erityisesti se, että sisäilmaongelmista kärsii suuri joukko kaupunkilaisia, koululaiset ja koulujen henkilökunta. Sisäilman mittaaminen osoittautui suosituimmaksi teemaksi. Espoosta raadissa oli elinkeinojohtaja Tuula Antola, Helsingistä elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva ja Vantaalta elinkeinojohtaja Jose Valanta.

Helsinki palkitsi lisäksi kolme kilpailutyötä, joista parhaaksi arvioitiin ulkoilman laatua ja muuta ympäristödataa mittaava Team DigiaSensen kilpailutyö. Digian API-tiimin konsultti Suna Koljonen kertoo, että kilpailutyön ideaan päädyttiin, koska “ideaa tuki vahvasti Digian henkilöstö ja siihen liittyy keskeisesti terveys- ja hyvinvointiaspekti. Teemaltaan työ sopii myös kaupungin strategiaan, jonka ytimessä on kehittää pyöräilyä yhtenä joukkoliikenteen välineenä.” Koljonen toivoo lisäksi, että konseptia päästäisiin pilotoimaan ja että se verifioitaisiin. “Palvelulle on varmasti kysyntää ja tarvetta, jotta tarkempaa tietoa ilmanlaadusta olisi saatavilla”, tiivistää Koljonen.

Lisätietoa palkituista

Future City Challenge 2018 voittaja:
Team Heads’nTails

Helsingin palkitsemat kilpailutyöt:
Team DigiaSense
AirWatchSLK
Foodgrid

Espoon palkitsemat kilpailutyöt:
Team Heads’nTails
AsiaHound

Toiseksi sijoittunut Team SLK – Air Watch tarjosi ratkaisua luokkahuoneiden sisäilman mittaamiseen. Tiimin muodostavat Suomen liikemiesten kauppaopiston opiskelijat. Kolmantena palkittiin Team Foodgrid, joka tarjosi ratkaisua kaupunkiviljelyn lisäämiseen erityisesti tiheästi asutuissa kaupungeissa. Tiimiin kuului joukko kansainvälisiä tohtoriopiskelijoita.

Espoo puolestaan palkitsi kaksi kaupungin Koulut kuntoon -haasteeseen vastannutta joukkuetta, koko kilpailun pääpalkinnonkin voittaneen Team Heads’nTailsin sekä Team AsiaHoundin. Team AsiaHoundin kilpailutyö oli sisäilmanlaadun mittaamisratkaisu, jossa tietoa kerätään karttapohjaiseen käyttöliittymään ja se voidaan integroida kaupungin olemassa oleviin järjestelmiin.

Future City Challenge -tiimejä sparraamassa ja kilpailutöitä arvioimassa olivat mm. Forum Virium Helsingistä projektipäällikkö Kaisa Sibelius ja Digitaalisen Helsingin ohjelmapäällikkö Ville Meloni.

Lisätietoa

Forum Virium Helsinki: Ratkaisu sisäilman laadun mittaamiseen voitti Future City Challenge -kilpailun
Espoo.fi: Future City Challenge toi ideoita espoolaiskoulujen kuntoon laittamiseksi