Opas datan hyödyntämiseen

1. Löydä dataa

Miltä kotipihani näytti 80 vuotta sitten? Mitä päätöksiä kaupungissani on vireillä? Paljonko verorahojani on käytetty tämän verkkopalvelun rakentamiseen? Etsi kiinnostavaa dataa HRI:n datakatalogista, tai ehdota uuden, juuri sinua kiinnostavan datan avaamista. Mieti, mitä datoja yhdistelemällä saisit luotua jotain uutta.

Kuva: Tussitaikurit.

Esimerkiksi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tilinpäätöstiedot sisältävät satoja tuhansia rivejä tietoa kaupunkien rahankäytöstä. Mitä sinä tekisit niillä tiedolla? Mitä jos ne yhdistäisi vaikka seudullisen palvelukartan tietoihin?

2. Keksi sovellusidea

Miten kiinnostavaa tietoa voisi hyödyntää? Esimerkkejä syntyneistä verkkopalveluista, visualisoinneista ja mobiilipalveluista on HRI:n sovellusgalleriassa melkoinen joukko. Kansainvälisistä katalogeista voi kaivaa lisää ideoita ja laatia paikallisen sovelluksen pääkaupunkiseudulle tai Suomeen. Jos sinulla on hyvä idea, mutta ei aikaa toteuttaa sitä, jaa ideasi muiden käyttöön.

Opas tiedon hyödyntäjille

Aalto-yliopiston ja Open Knowledge Finlandin laatiman Avoimen datan hyödyntäjän verkkokurssin materiaaleilla pääsee hyvin alkuun.

3. Luo sovellus

Herätä data eloon: visualisoi, tee akateemista tutkimusta, rakenna verkkopalvelu, kirjoita lehtijuttu. Avoimen datan työkaluja on tarjolla jo moneen tarpeeseen.

4. Julkaise sovellus verkossa

Älä kehitä pöytälaatikkoon. Visualisoinnilla tai verkkopalvelulla on arvoa vasta, kun sitä käytetään. Julkaisu omilla verkkosivuilla on ensimmäinen askel. Ilmoita sovelluksesi HRI:n sovellusgalleriaan, osallistu eri puolilla maailmaa järjestettäviin avoimen datan sovelluskilpailuihin, promoa työtäsi sosiaalisessa mediassa.

WFS-rajapinnan ohje

Helsingin kaupunkimittauksen laatima ohje WFS-rajapinnan käytöstä

Helsingin avoimet paikkatiedot – aloittelijan opas

5. Kerää palautetta, keskustele

Avointa dataa hyödyntävät palvelut tarjoavat käyttäjille uusia elämyksiä ja uutta tietoa. Hyvä lehtijuttu herättää numerodatan elämään, näppärä kännykkäpalvelu helpottaa elämää. Avoimen datan sovellukset voivat herättää yhteiskunnallista keskustelua ja lisätä demokratian läpinäkyvyyttä.

Esimerkiksi Kansan muisti -palvelussa voit seurata helpolla tavalla kansanedustajien puheenvuoroja ja äänestyksiä – siis vaalilupausten toteutumista käytännössä. Päätökset-palvelu puolestaan tuo Helsingin kaupungin päätöksenteon kenen tahansa helposti tarkasteltavaksi.