HRI 10 vuotta

Valokuva HRI-synttärikakusta, jonka päällä on kymmenen sytytettyä kynttilää.

HRI:n lanseeraamisesta tulee tänään, 18.3.2021 kuluneeksi kymmenen vuotta! Syntymäpäiviensä kunniaksi HRI etsii kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta.

Tänään on kulunut täsmälleen kymmenen vuotta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien avoimen datan palvelun Helsinki Region Infosharen julkistamisesta.

Vuonna 2011 julkisen tiedon jakaminen verkossa avoimesti ja maksutta kenen tahansa käyttöön oli uusi ajatus. HRI oli Suomen ensimmäinen verovaroin hankittua julkista dataa jakava verkkopalvelu ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. HRI:n oppeja ja parhaita käytäntöjä on sittemmin jaettu niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.

”Kymmenessä vuodessa julkisen datan avaamisesta on tullut osa pääkaupunkiseudun kaupunkien arkitoimintaa”, iloitsee HRI-palvelun projektipäällikkö Hami Kekkonen.

HRI:sta löytyy dataa kaikilta elämän osa-alueilta niin leikkimieliseen harrasteluun, opinnäytetöiden materiaaliksi kuin totiseen datailuun ja liiketoimintaan. Pidettyjä ja helposti lähestyttäviä datoja ovat olleet mm. kaupunkien avaamat historialliset ilmakuvat, mutta palvelusta löytyy myös syvempää teknistä osaamista vaativia ohjelmointirajapintoja ja 3D-malleja.

Palvelu on erityisesti sovelluskehittäjien ja opiskelijoiden suosiossa

Kaupunkien avaaman datan innokkaita hyödyntäjiä ovat sovelluskehittäjät, jotka käyttävät kaupunkien tuottamaa dataa verkko- ja mobiilisovelluksissaan. Myös tutkijat ja opiskelijat käyttävät ahkerasti hri.fi-palvelusta löytyviä datoja.

”Käytetyintä ja toivotuinta dataa ovat erilaiset kartta- ja paikkatietoaineistot”, kertoo Hami Kekkonen. Viime vuosien ladatuin data on monenlaisiin käyttötarkoituksiin taipuva, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) avaama pääkaupunkiseudun postinumeroalueet. Sitä käyttävät esimerkiksi toimittajat tilastotietojen visualisoimiseen kartalla.

”Nyt odotamme mielenkiinnolla, miten ihmiset keksivät hyödyntää viime vuoden parhaana data-avauksena palkitsemaamme uimavesien reaaliaikaista lämpötiladataa.”

Sovelluskehittäjät arvostavat erityisesti avoimia ohjelmointirajapintoja (API), joiden kautta voidaan tarjota suuria määriä parhaimmillaan reaaliaikaista dataa. Rajapintojen tarjoajana on kunnostautunut esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL. HSL:n avoimena datana julkaistuja joukkoliikennetietoja hyödyntää niin HSL itse kuin myös monet ulkopuoliset palveluntarjoajat.

Valokuva naisesta ottamassa telineestä kaupunkipyörää.
Paikkatieto on käytetyintä HRI:n kautta avattua dataa. Sovelluskehittäjiä on innostanut esimerkiksi avoin data pääkaupunkiseudun kaupunkipyöristä ja joukkoliikenteestä. Valokuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy.

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta!

Tänään avautuu HRI:n laatima yleisöäänestys, jolla etsitään kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta. Äänestykseen on poimittu HRI:n kymmenvuotisen taipaleen varrelta 16 erilaista sovellusta. Niiden joukossa on muun muassa lumiaurojen liikkeet kartalla näyttävä sovellus, ympäri Suomen toimiva joukkoliikenteen reittiopas sekä verkkopalvelu, jossa voi perehtyä kaupunkien rahankäyttöön ja hankintoihin.

Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta: HRI 10 vuotta -sovellusäänestys

Tuoreimmat kuulumiset

Tilaa HRI:n kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje ja seuraa meitä somessa, niin pysyt mukana pääkaupunkiseudun avoimen datan tuoreimmissa kuulumisissa!