Avoin data 10 vuotta: “Avoin data on luonteva osa työtä”

Helsingin Sanomien datajournalistit jalostavat numerodataa lukijoita kiinnostaviksi tarinoiksi. Datadeskin vetäjä Juhani Saarinen kannustaa avaamaan myös aineistoja, joita kukaan ei ole osannut toivoa.

Avoimen datan ensimmäinen vuosikymmen Suomessa -juhlan logo.

HRI, Open Knowledge Finland ja avoindata.fi juhlivat avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa lokakuussa 2019. Juttusarja käy läpi 10.10.2019 juhlatilaisuuden parhaat palat.

Koko tallenne juhlatilaisuudesta on katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Moni Helsingin Sanomien uutinen on syntynyt vain, koska niiden pohjalla oleva data on avointa. Helsingin Sanomien datadeskin vetäjä Juhani Saarinen kannustaa niin viranomaisia kuin yksityisiä yrityksiäkin avaamaan dataansa.

“Mikä on avoimen datan merkitys Helsingin Sanomille? Se luo meille uusia mahdollisuuksia toteuttaa journalismin perustehtävää: tiedon välittämistä kansalaisille, jotta he voivat tehdä parempia päätöksiä elämässään ja yhteiskunnassa”, Saarinen pohtii.

Datadeskissä työskentelee 16 ihmistä, joiden käsissä datasta syntyy journalismia. Juhani Saarinen avaa ruudulle kuvan Helsingin tulvariskejä käsittelevästä jutusta. Siinä Helsingin Arabianrannan asuinalue on keskimäärin kerran sadassa vuodessa esiintyvän tulvan kourissa. Datadeskin koodaaja on nostanut merenpintaa 193 senttiä tavanomaista korkeammalle. Hermannin rantatie lainehtii ja vesi hipoo jo vanhaa rakennuskantaa.

“Kaikki mitä tuossa näkyy on avointa dataa: Helsingin kaupungin 3D-malli ja SYKEn tulvaennusteet.” Kun laadukkaat lähtöaineistot ovat käytössä avoimena datana, syntyvät näyttävät visualisoinnit vähällä työllä.

Toimituksen käytetyintä dataa on Tilastokeskuksen avoin tilastotieto suomalaisista. “Me pidimme juuri Ilta-Sanomien kollegan kanssa datajournalismin peruskurssin yhtiömme väelle. Siellä oli melkein 50 ihmistä. Iso osa ajasta opeteltiin Tilastokeskuksen portaalin käyttöliittymää, haettiin sieltä asioita ja mietittiin, mikä siinä on journalistisesti tärkeää.”

Moni datajournalistinen tarina odottaa vielä kertomistaan. Saarinen arvioi, että suuri osa avoimesta datasta on sellaista, jota yksikään toimittaja ei ole vielä käynyt katsomassa. Samaan aikaan avoimen datan hyödyntämisestä on tullut toimitusten arkea. “Hyödynnämme sitä tosi paljon. Mutta se on niin luonteva osa työtä, ettei kukaan ajattele, että lähdenpä käyttämään avointa dataa.”

Juhani Saarinen puhumassa Avoin data Suomessa 10 vuotta -juhlatilaisuudessa.
Juhani Saarinen puhumassa Avoin data Suomessa 10 vuotta -juhlatilaisuudessa. Video: Helsinki-kanava Open Data, Helsingin kaupunginkanslia.